ΣΕΒΑ: Δυναμικό «όχι» στην αύξηση των δημοτικών τελών

0

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι του Μενιδίου, μετά από κάλεσμα του Συνδέσμου Επαγγελματιών Βιοτεχνών – Εμπόρων Αχαρνών (ΣΕΒΑ), του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και του Συλλόγου Κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού, ενάντια στην πολιτική της δημοτικής αρχής της ΝΔ, που προωθεί αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού έως και 80% (!), στο όνομα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της ανταποδοτικότητας, λες και ο δήμος είναι ανώνυμη εταιρεία.

Οι διαδηλωτές έκαναν παρέμβαση και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου με την αποφασιστικότητά τους επέβαλαν να ακουστούν τα δίκαια αιτήματά τους. Ο Μάρκος Αλεξίου εκ μέρους των συνταξιούχων και ο Ιάσωνας Καπλάνης εκ μέρους των επαγγελματιών σημείωσαν ότι τα λαϊκά στρώματα δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν για υπηρεσίες που έχουν διπλοπληρώσει, μέσα από την υπέρογκη γενική φορολογία.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτικοί σύμβουλοι Γιούλη Αγγελοπούλου και Τάσος Τραβασάρος, που απαίτησαν την απόσυρση της απαράδεκτης πρότασης της δημοτικής αρχής. Τελικά, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τους παρευρισκόμενους δημοτικούς συμβούλους το συγκεκριμένο μέτρο αύξησης των δημοτικών τελών, ωστόσο οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων διατράνωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για μειώσεις, ενημερώνοντας όλο τον λαό της πόλης.

Προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 Δεκέμβρη, στην κεντρική πλατεία στις 7 μ.μ., και οργανώνουν τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο του εργατικού – λαϊκού κινήματος στις 15 Δεκέμβρη, με αφορμή την ψήφιση στη Βουλή του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού φοροληστείας και λιτότητας.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΑ, «σε μια περίοδο που η ακρίβεια τσακίζει τα εισοδήματα των μικρών επαγγελματιών και των εργαζομένων, που το κόστος βασικών ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, της Ενέργειας και των καυσίμων εκτινάσσεται, η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο ανακούφισης των κατοίκων της πόλης μας» αλλά «στους μικρούς επαγγελματίες της πόλης μας, για τα δεκάδες καταστήματα που δεν ξεπερνούν τα 100 τ.μ. προβλέπεται αύξηση του συντελεστή κατά 80%, από 1,68 σε 3,024, που σημαίνει π.χ. για ένα κατάστημα των 80 τ.μ. ότι τα δημοτικά τέλη σχεδόν διπλασιάζονται και εκτινάσσονται από τα 134,4 ευρώ στα 241,92 ευρώ! Αντίστοιχη είναι η αύξηση και για λίγο μεγαλύτερα καταστήματα, που εντάσσονται στην κλίμακα 101 – 1000 τ.μ., με ένα κατάστημα π.χ. των 150 τ.μ. να ανεβαίνει από τα 427,5 ευρώ στα 769,5 ευρώ!

Την ίδια στιγμή, για τους οικονομικά ισχυρότερους, όπως τα σούπερ μάρκετ, οι βιομηχανίες, οι τράπεζες και τα logistics που λειτουργούν στην περιοχή, καταγράφουν πρωτοφανή κέρδη και απολαμβάνουν μια σειρά φοροελαφρύνσεις, η αύξηση δεν ξεπερνά το 45%.

Οι μικροί επαγγελματίες της πόλης μας όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, της πανδημίας, τώρα με την ακρίβεια, βλέπουμε το εισόδημά μας συνεχώς να ροκανίζεται, ενώ η περιβόητη ανάπτυξή τους, για την οποία συνεχώς κομπάζουν, δεν έχει επιστρέψει τίποτα στα δικά μας ταμεία». Και καταλήγει ο ΣΕΒΑ:

«Απαιτούμε:

– Γενναία μείωση άνω του 50% των δημοτικών τελών για τους οικιακούς και τους μικρούς επαγγελματικούς χώρους.

– Αύξηση του συντελεστή στις μεγάλες επιχειρήσεις, στις τράπεζες και τους ομίλους που λειτουργούν στην περιοχή.

– Πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τις ειδικές κατηγορίες (ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους).

– ΟΧΙ στη λογική της ανταποδοτικότητας. Χρειάζεται αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της πόλης μας».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here