Τίμησαν την 19η Μαΐου, ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας 353.000 Ελλήνων χριστιανών στον Πόντο 

0

Από το Αρχελάου Θέατρο Θρακομακεδόνων, ξεκίνησε οχηματοπομπή και αφού πέρασε από την κεντρική πλατεία Θρακομακεδόνων, κατέληξε στην Παναγία Σουμελά Αχαρνών. 

Εκεί, ο εφημέριος του ναού, Γρηγόριος Πιγκάλοφ, υποδέχθηκε την πομπή με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και καλωσόρισε τον κόσμο στο ναό, όπου όλοι προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά. 

Ακολούθως ξεκίνησε πορεία με τα πόδια προς την ποντιακή πλατεία και το μνημείο Ηρώων Ακριτών του Πόντου μέσω στενών και κεντρικών δρόμων. 

Στην κεφαλή της πομπής βρίσκονταν μουσικοί οι οποίοι έπαιζαν και τραγουδούσαν ποντιακά άσματα στο ύφος της ημέρας. Ακολούθως ένα χάταλο κρατούσε ένα δάφνικο στεφάνι με τον τραγικό αριθμό των θυμάτων της γενοκτονίας «353.000», από πίσω του νεολαίος που μετέφερε σε δάδα τη Φλόγα της Μνήμης, δύο ακόμα παιδάκια την σημαία της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας και ακολουθούσε ο κόσμος ο οποίος κρατούσε σημαίες και κεράκια. Στεφάνι επίσης κρατούσε και συμμετείχε στην πομπή μέλος της Πατριωτικής Ένωσης Αχαρνών. 

Καθόλη τη διάρκεια της πορείας ο κόσμος που συμμετείχε σε αυτήν, φώναζε τα συνθήματα «Ο Πόντος ζει, δεν θα ξεχαστεί», «Να μπει μεσ’ τα σχολεία του Πόντου η Ιστορία, να μάθει ο κόσμος όλος για τη γενοκτονία», «Πόντος σημαίνει Ελλάδα ενωμένη». 

Όταν η πομπή έφτασε στο μνημείο των Ηρώων  Ακριτών του Πόντου οι μουσικοί έπαιξαν το «Πάρθεν η Ρωμανία» με τους παρευρισκόμενους να απαθανατίζουν έντονα τις συγκινητικές στιγμές. Ακολούθως άναψε ο βωμός που υπήρχε στο μνημείο με τη Φλόγα της Μνήμης και έγιναν οι καταθέσεις στεφάνων. 

Στη συνέχεια ο πατήρ Νικόλαος από τον ιερό ναό του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου έκανε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεων των γενοκτονηθέντων και μοιράστηκαν κόλυβα στον κόσμο. 

Η εκδήλωση μνήμης των δημοτών των Αχαρνών έκλεισε με δεκάδες μπαλόνια που πέταξαν και φώτισαν (με έναν μοναδικό τρόπο) τον ουρανό, με τα παιδάκια να απολαμβάνουν το θέαμα και ταυτόχρονα να λένε στους προγόνους τους «Δεν σας ξεχνάμε». 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here