Διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Αχαρνών για ασφαλή σχολεία και μέτρα προστασίας στις μεταφορές

0

Σε κινητοποίηση στο Δημαρχείο Αχαρνών την Πέμπτη 6 Απρίλη στις 7 μ.μ. προχωρούν Σωματεία και φορείς της περιοχής καλώντας σε αγώνα για ζωή με δικαιώματα, για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία και για μέτρα προστασίας στις μεταφορές.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα Σωματεία και οι φορείς: Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης», Ένωση Γονέων Αχαρνών, Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (Παράρτημα Αχαρνών – Φυλής), Σύλλογος Γυναικών Αχαρνών (μέλος ΟΓΕ), Σύνδεσμος Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Αχαρνών (ΣΕΒΑ), Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε σε σύσκεψη μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Σωκράτης», με τη συμμετοχή μαζικών φορέων. Στη σύσκεψη κοινή διαπίστωση των φορέων ήταν η παντελής έλλειψη προστασίας της ζωής των μαθητών, εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής που θεωρεί κόστος την ασφάλεια των εργαζομένων, των παιδιών, συνολικά του λαού. Μεταφέρθηκε εμπειρία από την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, συζητήθηκε η παντελής έλλειψη αντισεισμικής προστασίας σε μια σεισμογενή περιοχή, οι επικίνδυνες υποδομές και τα παλιά, ασυντήρητα σχολικά κτίρια και προαύλια, τα λυόμενα που στεγάζουν μαθητές σε άθλιες συνθήκες, η έλλειψη αντιπυρικής προστασίας, η έλλειψη ελέγχων των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές, ο κίνδυνος για την υγεία των μαθητών από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία κ.ά.

Το σύνολο των εκπροσώπων των φορέων συμφώνησε στο αίτημα για έλεγχο όλων των σχολείων και δημοτικών κτιρίων του δήμου για την αντισεισμική τους θωράκιση και την αντιπυρική προστασία, με συγκεκριμένες προτάσεις διεκδίκησης:

  • Να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι, όχι μόνο οπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές των ΚΤΥΠ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία.
  • Να εξασφαλισθούν χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση. 
  • Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
  • Να υπάρξει πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος για την πρώτη καταγραφή και ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here