Νέος Αρχηγός Στόλου ο Μενιδιάτης Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας

0

O Αντιναύαρχος Δημήτριος- Ελευθέριος Κατάρας είναι αυτός που αντικαθιστά τον Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη στο Αρχηγείο στόλου. Ο Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας θεωρείται ένας από τους πλέον έμπειρους ανώτατους αξιωματικούς, ικανός να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα σκληρές απαιτήσεις που έχει ο στόλος.

Ο ίδιος ήταν ο Νο2 στο Αρχηγείο στόλου κατά την ελληνο-τουρκική κρίση του 2020, παραμένοντας ως ο εν πλω διοικητής επι 5 μήνες.Το βιογραφικό του νέου «στόλαρχου» πλούσιο σε επιχειρησιακή αξία όπως φαίνεται μέσα από την επίσημη ενημέρωση στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Έχει υπηρετήσει σε μονάδες κρούσης και υπηρεσίες του ΑΣ ως Αξιωματικός Αεράμυνας (ΑΕΡ), Αξιωματικός Κέντρου Επιχ/σεων (ΚΕΠΙΧ), Αξιωματικός Συνεννόησης (Σν), Διευθυντής Επιχειρήσεων, Επιτελής Διοικητού Μοίρας Φρεγατών, Ύπαρχος, Κυβερνήτης (Κανονιοφόρου και Φρεγάτας), Διοικητής Μοίρας Φρεγατών, Διευθυντής Επιχ/κης Αξιολογήσεως (ΑΣ/ΔΕΠΑ, 1*), Διοικητής Διοικήσεως Φρεγατών (1*) και Υπαρχηγός Στόλου (2*).

Έχει διατελέσει Διευθυντής Διευθύνσεως (Β3) και Τμηματάρχης (σε Διευθύνσεις Επικοινωνιών/Α4, Σταδιοδρομίας/Β3 και Εξοπλισμών/ ΔΕΞ) στο ΓΕΝ, Ναυτικός Ακόλουθος της Ελλάδος στη Ρώμη, Διευθυντής Γ’ Κλάδου στο ΓΕΝ (ΔΚΓ, 1*) και Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (2*). Την 15η Μαρτίου 2022 ανέλαβε καθήκοντα Διοικητού Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαιδεύσεως (2*).

Ο Υποναύαρχος Δ.Ε. Κατάρας ΠΝ, έχει διέλθει όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων που προβλέπονται για τον βαθμό και την ειδικότητά του, συμπεριλαμβανομένης της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και της Σχολής Αμύνης ΝΑΤΟ (NATO Defense College). Επιπλέον, κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους MSc in ELECTRICAL ENGINEERING και MSc in AERONAUTICAL ENGINEERING από το Naval Postgraduate School (NPS, ΗΠΑ), ενώ είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (TEE).

Κατέχει όλα τα προβλεπόμενα από το βαθμό του Μετάλλια και Παράσημα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και Διαμνημονεύσεις συμμετοχής σε Επιχειρήσεις Διατήρησης Ειρήνης ΟΗΕ (Δις) και συμμετοχής σε Επιχειρήσεις UNIFIL. Τέλος ήταν Τακτικός Διοικητής (OTC) σε επιχείρηση εκκένωσης 182 αμάχων (ΑΓΗΝΩΡ) το 2014, από τη TRIPOLI της Λιβύης. Είναι παντρεμένος με την Ασπασία Κατσανδρή και πατέρας δύο υιών. Ομιλεί την Αγγλική γλώσσα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here