Όργιο αδιαφάνειας στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς των ΟΤΑ * Τι συμβαίνει στον Δήμο Αχαρνών;

0

Σε όργιο αδιαφάνειας εξελίσσονται οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί των ΟΤΑ, την ώρα που ανακύπτει σοβαρό ζήτημα δημόσιας λογοδοσίας των δημοτικών αρχών, όχι μόνον γιατί είμαστε λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και έχουν αρχίσει τις περιοδείες οι δημοτικές αρχές, αλλά γιατί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θέτει ζήτημα νομιμότητας της σύνθεσης της Οικονομικής Επιτροπής των Δήμων και άρα της δημόσιας λογοδοσίας. Η σύσταση και λειτουργία, όμως, των Αναπτυξιακών Οργανισμών των ΟΤΑ συνιστά την επιτομή της αδιαφάνειας, μιας που δεν είναι υποχρεωτικό να αναρτούν τις οικονομικού περιεχόμενου αποφάσεις τους στην Διαύγεια, όπως επίσης δεν είναι πότε σίγουρο ότι τις αναρτούν όλες!

Πάντως, από αυτές που είναι αναρτημένες, θα έπιανε τον κάθε ευσυνείδητο πολίτη ίλιγγο από τα ποσά που εγκρίνονται με πλήρως αδιαφανείς διαδικασίας πίσω από κλειστές πόρτες στους νεοσύστατους αναπτυξιακούς οργανισμούς. Προ καιρού είχαμε ασχοληθεί με τα μη πεπραγμένα του δημάρχου Αχαρνών στην πολύπαθη περιοχή της Βαρυμπόμπης, ένα χρόνο και πλέον από την πυρκαγιά του 2021. Επειδή, λοιπόν, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, αναζητήσαμε κάποιες από τις αναθέσεις που έκανε ο Δήμος Αχαρνών προς αποκατάσταση της περιοχής. Ισχνά τα αποτελέσματα της αναζήτησης…

Εντοπίσαμε, λοιπόν, μια ενδιαφέρουσα ανάθεση ύψους 280.000 ευρώ για την αναβάθμιση της πλατείας Βαρυμπόμπης! Ο διαγωνισμός για την ανάθεση προέκυψε μετά από προγραμματική σύμβαση που συνήψε ο Δήμος Αχαρνών με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό! Η αναβάθμιση της πλατείας Βαρυμπόμπης προσδιορίζεται σε έκταση 10 στρεμμάτων με φορέα υλοποίησης του έργου όχι τον Δήμο Αχαρνών, αλλά τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Αχαρνών! «Ο Δήμος Αχαρνών δεν ευθύνεται έναντι άλλων προσώπων που δύνανται να εγείρουν αξιώσεις από τον Φορέα Υλοποίησης», αναφέρεται ρητά στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αχαρνών και του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου! Επίσης, αναφέρεται ότι: «Σε περίπτωση μη τήρησης ή πλημμελούς τήρησης από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό των εφαρμοζόμενων διατάξεων για την ανωτέρω ανάθεση, δεν δημιουργείται οποιαδήποτε υποχρέωση ή οποιαδήποτε αξίωση σε βάρος του Δήμου Αχαρνών για τη χρηματοδότηση του έργου».

Η χρονική διάρκεια της σύμβασης αξίας 280.000 ευρώ «είναι πέντε μήνες ή μέχρι εξαντλήσεως του οικονομικού αντικειμένου». «Η σύμβαση μπορεί να παραταθεί μέχρι ένα (1) επιπλέον έτος με συμφωνία των συμβαλλομένων και με εισήγηση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης», αναφέρεται στην ίδια προγραμματική σύμβαση, η οποία εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του αναπτυξιακού οργανισμού την 18η Οκτωβρίου 2022.

Βέβαια, ως φαίνεται από τα έγγραφα δεν ήταν στις αδήριτες προτεραιότητες του δημάρχου, Σπύρου Βρεττού η αποκατάσταση της Βαρυμπόμπης, γι’ αυτό και έθεσε σε προτεραιότητα την κατασκευή δυο πάρκων στον ίδιο ανάδοχο. Οι αποφάσεις για την ανάθεση της κατασκευής των δυο πάρκων έγιναν την ίδια μέρα, την 23η Σεπτεμβρίου 2022 με διαφορά ενός μόλις ψηφίου στον αριθμό πρωτοκόλλου έγκρισης των αποφάσεων. Το πρώτο πάρκο στην θέση «Λυκότρυπα» με συνολική δαπάνη 262.651,84 ευρώ και το δεύτερο πάρκο στην θέση «Σιδηροδρομικός Σταθμός Αχαρνών» με συνολική δαπάνη 263.472,72 ευρώ!

Κάποιες μέρες αργότερα, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Αχαρνών έσπευσε να προκηρύξει έναν ακόμη πιο φαντασμαγορικό διαγωνισμό. Πρόκειται για την προμήθεια νέου χριστουγεννιάτικου στολισμού του Δήμου Αχαρνών κόστους 265.719,60 ευρώ! Η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε την 5η Οκτωβρίου 2022 με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 21η Οκτωβρίου 2022 και αποσφράγιση φακέλων την 24η Οκτωβρίου 2022. Η διενέργεια του διαγωνισμού για την αγορά νέου χριστουγεννιάτικου στολισμού του Δήμου Αχαρνών δεν έγινε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, αλλά από τον αναπτυξιακό οργανισμό!

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here