Καλό Ταξίδι Δάσκαλε

0

Ο εξπρεσιονιστής μεγάλος μενιδιάτης ζωγράφος Σπύρος Παπανίκας έφυγε από τη ζωή ξαφνικά αφήνοντας ένα μεγάλο κενό αλλά και μεγάλη κληρονομιά πίσω του. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις λίγες μέρες πριν ο Σπύρος Παπανίκας είχε παραβρεθεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Γιώτα.

Η ανακοίνωση κατευόδιο της ΙΛΕΑ για τον Σπύρο Παπανίκα συμπυκνώνει όλα όσα χρειάζεται να ειπωθούν για εκείνουν.

Ο Σπύρος Παπανίκας ήταν ζωγράφος και χαράκτης, φυσιογνωμία των γραμμάτων και των τεχνών.

Είχε σπουδάσει διακοσμητική και μοντέρνα ζωγραφική, την δεκαετία του ’70 στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, και γραφιστική στην Δημόσια Σχολή Γραφικών Τεχνών της Ρώμης.

Για πολλά χρόνια υπηρέτησε στη μέση εκπαίδευση ως καθηγητής και υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στους μαθητές του. Ο αιώνιος έφηβος Σπύρος Παπανίκας είχε συνεργαστεί με γνωστές γκαλερί και είχε λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έργα του βρίσκονται στην Ιταλία στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στο Υπουργείο Εμπορίου, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης και σε ιδιωτικές Συλλογές.

Στην Ελλάδα έργα του βρίσκονται στην πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, και σε ιδιωτικές συλλογές.

Τον Απρίλιο του 2018 ο Σπύρος Παπανίκας δώρισε στην Ι.Λ.Ε.Α., το εκτός εμπορίου και κατ’ αυτόν καλύτερο μεγάλου μεγέθους έργο του, με τίτλο “Ανάσταση στον Αττικό Ουρανό”. Το έργο του αυτό ήταν εμπνευσμένο από το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας, στις εκκλησιές και στις γειτονιές του Μενιδίου, όπως ο ζωγράφος το βίωσε στα παιδικά του χρόνια. Το έργο εκτίθεται στο Μουσείο της Ι.Λ.Ε.Α.

Ο Σπύρος Παπανίκας ήταν αδελφός της μεγάλης ηθοποιού Καίτης Παπανίκα και ανιψιός του αεροπόρου Δημήτρη Δαμάσκου, που χάθηκε στον Παγασητικό, τις παραμονές του Ελληνοϊταλικού πολέμου, όντας σε διατεταγμένη αποστολή.

Στην Ι.Λ.Ε.Α. η ευγενική φυσιογνωμία του Σπύρου θα μένει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here