Τα μέλη της ομάδας ”Αχαρνογνωσία-Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών Επισκήνιον” είναι ΤΑ ΜΟΝΑ στα οποία αξίζουν συγχαρητήρια και ευχαριστίες για τον αφιλοκερδή αγώνα τους τόσα χρόνια με σκοπό την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου.
Το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών αποκαλύφθηκε στην οδό Σαλαμίνος αριθ. 21 κοντά στη διασταύρωση με την οδό Λιοσίων, στο κέντρο του σημερινού δήμου κατά την παρακολούθηση εκσκαφής σε ιδιωτική ιδιοκτησία, για την ανέγερση τριώροφης οικοδομής.
Το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών όταν αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2007, από την αρχαιολόγο κ. Μαρία Πλάτωνος , αποτέλεσε είδηση παγκοσμίου προβολής και ενδιαφέροντος λόγω της μεγάλης ιστορικής, αρχαιολογικής και πολιτιστικής, εν τέλει, σημασίας του.
Διατηρώντας λοιπόν, τον αρχικό ενθουσιασμό και τις προσδοκίες, που γεννήθηκαν από την αποκάλυψη του, κατόπιν και της παρακίνησης από τον πρόεδρο τού σωματείου με την επωνυμία ΔΙΑΖΩΜΑ, κ. Σταύρο Μπένο, αποφασίσαν την ίδρυση εταιρείας. Σε αυτόν τον αγώνα η συντοπίτισσα δικηγόρος Μαρία Μίχα πρωτοστάτησε και συνεχίζει ως σήμερα να δρα μεθοδικά και αθόρυβα.
Και όλα αυτά τα χρόνια το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟ τρέχει μόνο του, προσπαθεί να ξεπεράσει κάθε γραφειοκρατική αγκύλωση και φτάσαμε σήμερα όπου ξεκίνησαν κατεδαφίσεις των γύρω κτισμάτων, ώστε να οδηγηθούμε αποκάλυψη του αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών.
Μόνο ευχαριστώ και συγχαρητήρια αξίζουν στην ομάδα Αχαρνογνωσία Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών Επισκήνιον για την εξωστρέφεια με την οποία διεκδικεί να προβάλλει το θέμα, για τον κόπο και την αγάπη στο σημαντικότερο πλέον αρχαίο μνημείο της πόλης μας.
Ο Δήμος Αχαρνών, διαχρονικά, ΠΟΤΕ δεν ήταν δίπλα σε αυτόν τον αγώνα, ουσιαστικά. Δεν υιοθέτησε το Αρχαίο Θέατρο ώστε να επιδιώξει να λάβει κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, παρά μόνο ήταν εκεί….στις φωτογραφήσεις!
Οι αμφιθεατρικά τοποθετημένοι ορθογώνιοι ασβεστολιθικοί δόμοι, που εμφανίστηκαν και διαμόρφωναν σειρές εδράνων, δεν άφηναν από την αρχή αμφιβολία για την ταύτιση του ευρήματος: ανήκαν στο κυκλικό κοίλο ενός αρχαίου οικοδομήματος.
.